Katakan..

Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya.

Mati.

Ditelan mati emak.
Dibuang mati anak.

Itu perasaan saya terhadap suasan di-Malaysia pada hari ini. Kita telah kehilangan Pulau Batu Putih dengan susah payah dan kehilangan tanah Keretaapi Tanah Melayu dengan mudah kepada Singapura. Dua-duanya berlaku semasa UMNO memerentah Malaysia. Pada hakikatnya kita nampak macam terlalu mudah dipermainkan oleh orang Cina Singapura.

Kita bukan sahaja mudah dipermainkan oleh orang Cina Singapura, malahan kita juga dipermainkan oleh orang Cina di-Malaysia juga. Macam mana kita dipermainkan oleh orang Cina Malaysia. Orang Cina bina rumah dan rumah kedai yang mahal yang orang Melayu tidak mampu beli. Ini bukan kebetulan tetapi ialah rancangan yang telah mereka buat dari lama dahulu. Kalau kita tengok bandar baru dan taman perumahan yang baru penghuninya ialah orang Cina. Kalau ada orang Melayu, bole dikira dengan jari.

Orang Cina yang datang keMalaysia dahulu tidak semuanya kaya raya. Ada yang menjadi kuli kepada tauke mereka. Ada juga yang menjadi penjenayah untuk mencari modal untuk memulakan perniagaan. Ada yang berkerja biasa sabelum dapat peluang untuk berniaga. Hidup mereka susah. Jadi mereka berusaha untuk mencari kesenangan.

Orang Melayu ada juga yang kaya. Tetapi yang miskin lebih ramai dari yang kaya. Ramai orang Melayu yang miskin hendak jadi kaya. Tetapi ramai yang masih miskin sebab tidak tahu cara macam mana hendak jadi kaya. Ada yang berjaya, tetapi untuk sementara sahaja sebab tidak pandai hendak kekalkan kekayaan mereka.

Kenapa agaknya.

Saya pon tak ada jawapan-nya.

..